Tradiții și obiceiuri

Duminica Teiului
Este un obicei vechi care se practica si astazi. Evenimentul se desfasoară in Duminica a VIII-a dupa Pasti, dupa Mosii de Vara. Desi teiul nu se gaseste in padurile din apropierea comunei, pentru a pastra traditia locului, tinerii se organizeaza in grupuri de 4-6 persoane si cu o caruta cu cai aduc sambata noaptea, de la distante mari, crengi de tei. In noaptea de sambata spre duminica, flacaii impodobesc frumos carutele in forma unui cort din crengi de tei. Ei sunt insotiti si de un lautar.

Spre zori, in sunetul zurgalailor si al clopoteilor pornesc cu carutele pe ulitele satului acompaniati de un lautar cantand melodii vesele. Flacaii duc tei si la biserica pe care preotii il sfintesc si il ofera enoriasilor. Fiecare flacau are grija ca fata iubita sa aiba poarta impodobita cu tei. Daca pe parcursul intregului an, una dintre fetele din sat nu a avut un comportament demn de apreciat, ca modalitate de sanctionare, in locul teiului va gasi arborate la poarta ramuri de boz sau pelin. Tinerii duc tei si gospodarilor din sat, existand credinta ca in acest fel casa le va fi protejata de grindina si de tot ceea ce este rau. În aceasta duminica, fiecare locuitor simte parfumul teiului. Este o explozie a tineretii, a dragostei de viata, dar si o protectie in fata spiritelor malefice.
(Din arhiva folclorica a prof. Enciu Gheorghe).

Ziua Comunei Cuca
Se organizeaza anual, incepand cu 1998, la 29 iunie de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Este o sarbatoare a sufletului, provocata de bucuria reintalnirii fiilor satului cu cei dragi, cu casa parinteasca, cu amintirile copilariei, si un prilej de aducere-aminte fata de mosii si stramosii nostri care au trait pe aceste meleaguri. Cu acest prilej se organizeaza in cadrul Caminului Cultural o expozitie cu obiecte de arta populara locala: mileuri, prosoape, covoare, haine de suman, lada de zestre a fetelor de maritat, obiecte ce ilustreaza stradania oamenilor acestor locuri de a pastra mestesugurile stravechi.